W przeciwieństwie do większości grzybów, które rozmnażają się w wilgotnych i chłodnych warunkach, mączniak prawdziwy może infekować rośliny w warunkach suchych i ciepłych, o ile jest wystarczająca wilgotność, aby umożliwić rozprzestrzenianie się zarodników.

Oznacza to, że twoje rośliny są zagrożone zarażeniem mączniakiem prawdziwym niezależnie od tego, czy jest suche czy wilgotne lato.

Jak się rozwija mączniak prawdziwy roślin kapustnych

Grzyby te najprawdopodobniej infekują rośliny, gdy jest gorąco i sucho w ciągu dnia oraz chłodno i wilgotno w nocy. Temperatury w ciągu dnia od 18 do 25 stopni Celsjusza są idealne do rozwoju mączniaka prawdziwego, jednak jeśli temperatura wzrośnie powyżej 35 stopni, grzyb nie będzie już aktywny. Gęste ulistnienie zwiększa podatność roślin na tę chorobę, ponieważ brak przepływu powietrza może spowodować szybkie rozprzestrzenianie się infekcji. Dodatkowo rośliny porośnięte chwastami lub rosnące w zacienionych miejscach stwarzają idealne warunki do rozprzestrzeniania się mączniaka prawdziwego.Odmiany roślin, które rosną w bardziej zwartej formie, jak warzywa kapustne, mogą również zostać zainfekowane, jeśli gęsty baldachim liści zwiększy ilość wilgoci w środku rośliny, powodując wysoką wilgotność, która sprzyja rozwojowi mączniaka prawdziwego. Ponieważ jest to tak powszechna, w niektórych przypadkach potencjalnie poważna choroba, powinieneś regularnie sprawdzać swoje rośliny. Pomoże to w podjęciu kroków, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się infekcji i uszkodzeniu upraw. Sprawdź najpierw spód starszych liści, aby upewnić się, że nie są zakażone, ponieważ tam zwykle zaczynają się infekcje mączniaka.Jeśli zauważysz oznaki infekcji, musisz natychmiast podjąć działania i zwalczyć mączniak prawdziwy kapustnych, aby zapobiec jego rozprzestrzenianiu się. Łagodny przypadek mączniaka prawdziwego może stać się bardziej problematyczny, jeśli nie jest odpowiednio leczony już na wczesnym etapie. Poważna infekcja może spowodować, że owoce będą tracić smak, nieprawidłowo się przechowywać, poparzą się na słońcu i nie dojrzeją w pełni. W najgorszym przypadku infekcja mączniaka prawdziwego może zniszczyć całą uprawę.