Świeże owoce i warzywa zachwycają podniebienie, gdy odżywiają ciało. Nasz dostęp do smacznej, pożywnej i niedrogiej żywności wynika w dużej mierze z zastosowania przez rolników nowoczesnych środków ochrony roślin.

Produkty ochrony roślin obejmują herbicydy, które pomagają zwalczać chwasty, insektycydy, które pomagają zmniejszyć straty roślin przez owady, oraz fungicydy, które pomagają kontrolować grzyby uszkadzające rośliny. Produkty te poprawiają jakość i plony upraw oraz zmniejszają straty zbiorów i erozję gleby. Bez bezpiecznych i skutecznych środków ochrony roślin rolnicy byliby zmuszeni do stosowania droższych środków w celu utrzymania obecnego wysokiego poziomu produkcji rolnej. Koszty te zostałyby przeniesione na konsumenta.

Herbicydy to środki ochrony roślin, które niszczą chwasty.

Chwasty konkurują z uprawami o wodę i składniki odżywcze w glebie, zmniejszając plony, dlatego muszą być kontrolowane w celu wydajnej produkcji roślinnej. Dawniej rolnicy przygotowywali ziemię pod uprawy, przewracając górne warstwy gleby za pomocą pługów. Jednak podczas spulchniania gleby uprawa pozostawia glebę podatną na erozję. Cenne składniki są zmywane podczas burz, niszcząc pola uprawne i pogarszając jakość otrzymywanych plonów. Owady niszczące rośliny uprawne przez całe wieki denerwowały rolników. Przykładem niech będzie stonka ziemniaczana, która potrafi zniszczyć doszczętnie zbiory ziemniaków, dlatego korzystne jest zwalczanie szkodników w ziemniaku. Grzyby również były odpowiedzialne za niszczycielskie działanie na uprawach ziemniaków. Ziemniaki zgniły na polach ku frustracji rolników, którzy nie mieli możliwości pokonania zarazy. Świat ostatnio wezwał do przebudzenia z powodu niedoborów żywności, a zmiany klimatu również stawiają przed rolnictwem nowe wyzwania. Ludzie zdają sobie teraz sprawę z tego, jak niepewna jest równowaga między podażą a popytem. Środki ochrony upraw mają istotny wkład w globalne wyzwanie związane z produkcją większej ilości żywności z tego samego obszaru upraw.